Witam!
Moje środowisko: Epesi 1.4.2 rev. 10136
Ubuntu server 10.04 LTS / Apache 2.2.14 / PHP 5.3.2
Na początku chciałem podziękować - po poprawkach które wprowadziliście między wersją 1.3.0 a 1.4.2 udało mi się normalnie dodać do kontaktów pole typu multiselect składające się z blisko 40 pozycji do wyboru. Niestety do pełni szczęścia brakuje tego aby w ustawieniach zapisywało się porządkuj wg klucza (order by key).
Jak podejrzewam spowoduje to że lista wyboru wyświetlana podczas edycji rekordu przez użytkowników, będzie się wyświetlać w kolejności takiej jaką wprowadziłem do klucza/próbowałem tym kluczem narzucić (klucz wybrałem cyfrowy - dla kolejnych pozycji z listy jest 1, 2, 3, ... itd i do klucza przypisane są oczywiście wartości które pojawiają się w polu wyboru).
Nowe pole zdefiniowałem zgodnie z opisem jaki przedstawiłem tu: http://forum.epesibim.com/viewtopic.php?f=25&t=1281 ale co bym nie wybrał przed zapisaniem, to w polu "order by" po wyjście i wejściu z powrotem do edycji wyświetla się zawsze "wartość" a nie "klucz" . Wydaje mi się że niemożność zapisania tego "order by: key/porządkuj wg klucza " jest przyczyną mojego problemu, czyli tego że elementy na liście do wyboru wyświetlają się alfabetycznie a nie w pożądanej kolejności.
Mam nadzieję że za bardzo nie zagmatwałem mojego pytania.
Pozdrawiam
Piotr
PS: Jest to o tyle istotne że pracownicy w firmie w której pracuję często wprowadzają do bazy wyniki różnych ankiet które wypełniają klienci, odpowiednia kolejność wyświetlania , identyczna z tą która jest na papierowej ankiecie, bardzo ułatwia wprowadzanie do bazy wyników tej ankiety.
BTW: Jaki klucz byłby najdogodniejszy na przyszłość w przypadku tworzenia takiej listy (jak już się go uda zapisać):
a) po prostu 1,2,3 .... itd
b) 01,02,03, ... aby pozycja o kluczu 11 nie wyświetlała np przed pozycją 2 (...1,10,11, 2 ...)
c) może alfabetyczny np: aa, ab, ac, ....ba, bb, bc, itd