[quote="ajb":olk66l7b][quote="lukasz2401":olk66l7b]Czy istnieje ograniczenie np. tworzymy nową wartość w zleceniu i ustawiamy do wyboru jedną opcje, ale jak rozwiniemy to widać więcej danych i teraz pytanie czy można ograniczyć to w jakiś sposób? Aby np. klient logujący zlecenie zobaczył tylko swoje wartości? Ma to na celu wprowadzanie właściciela sprzętu danego zlecenia i teraz klient A nie powinien widzieć, że logowane są zlecenia ze sprzętem klienta B. W momencie wyboru widzi po rozwinięciu całą listę danych.
[quote="ajb":olk66l7b]"Tworzymy nową wartość w zleceniu" - Domyślam się, że utworzyłeś nowe pole w rekordsecie.
"zobaczył tylko swoje wartości" - swoje czyli jakie? To jest istotne w jaki sposób powiązane są z nim "wartości"[/quote:olk66l7b]
- >> Tak utworzone nowe pola w rekordsecie
- >> Chodzi mi, aby dany użytkownik bądź grupa użytkowników określona na podstawie przynależności do grupy przy tworzenu użytkownika widziała to co im zostanie udostępnione.
[quote="lukasz2401":olk66l7b]Chodzi o ograniczenie swoich wartości. Dodałem wartości rozwijane jako klucz w sekcji wspólne dane. Teraz jest pytanie jak to dodać, aby móc ograniczyć widoczność poszczególnych wartości, które są rozwijane dla poszczególnych użytkowników.[/quote:olk66l7b]
[quote="ajb":olk66l7b]"Swoich wartości" można rozumieć wieloznacznie: 1. wartości dodane do systemu przez Ciebie. 2. wartości które mają być wyświetlane użytkownikowi[/quote:olk66l7b]
- >> 1. Swoich wartości czyli - Wartości, które zostaną wybrane na etapie rjestrowania zadania. Np. Osoba rejestrująca zadanie wybierze z pola select wartość TEST1 i pracownik, który zostanie wybrany do danego zadania widzi tylko te pola select, które mu określimy jako widoczne dla niego. Mamy takie pole "właśność" na podstawie tego pola określamy dla danego klienta właśność sprzętu jaki ma zostać użyty w danym zadaniu. Na obecnym etapie jest tak, że każdy widzi wszystkie rozwijane wartości z pola select.
[quote="ajb":olk66l7b]"Dodałem wartości rozwijane jako klucz w sekcji wspólne dane" - czyli że co? Co to jest wartość rozwijana w sekcji wspólne dane? Wspólne dane służą do prostego zapisu danych ustrukturyzowanych w drzewo.[/quote:olk66l7b]
-- > Wartości rozwijane - pole select.
[quote="ajb":olk66l7b]"Poszczególnych użytkowników" - Aha! czyli chcesz dla każdego użytkownika mieć możliwość ograniczenia danych, które będą wyświetlane na liście wyboru.[/quote:olk66l7b]
[quote="lukasz2401":olk66l7b]A bedzie możliwe dla danej grupy użytkowników wyświetlanie odpowiednich rozwijanych wartosci??[/quote:olk66l7b]
[quote="ajb":olk66l7b]"grupy użytkowników" - A nie... jednak dla grupy.[/quote:olk66l7b]
-- > Czy dla danego użytkownika czy dla grupy to nie jest, aż tak istotne, ale nie ukrywam, że najlepiej gdyby na podstawie przynależności do grupy.
[quote="ajb":olk66l7b]
Wnioski:
1. Zrobiłeś coś dziwnego z danymi wspólnymi
2. Masz różnych klientów, którzy mają swoje sprzęty, ale nie wiadomo w jaki sposób je "mają"
3. Chcesz ograniczyć wyświetlanie danych w polu typu select, jednak nadal nie wiadomo czy ograniczenie ma dotyczyć grupy, czy poszczególnych użytkowników.[/quote:olk66l7b]
-- >> Dokładnie tak ;-)
[quote="ajb":olk66l7b]Naprawdę można się postarać, opisać sytuację, wkleić parę zrzutów ekranu i wszystko będzie bardziej zrozumiałe.
Przykład precyzyjnego opisu:
Mam EPESI, do którego logują się moi klienci. Każdy z użytkowników przypisany jest do odpowiedniej firmy reprezentującej właściciela sprzętu. Sprzęt rejestruję modułem Assets, gdzie dla każdego sprzętu przypisany jest jego właściciel (odpowiednia firma). Mam swój moduł w którym rejestrowane są zlecenia wypożyczenia sprzętu. Klient powinien widzieć tylko te zlecenia które dotyczą jego sprzętu (poprzez powiązanie z firmą-właścicielem). Dodając nowe zlecenie powinien mieć możliwość wyboru tylko tego sprzętu (rekord z Assets), który należy do firmy-właściciela.
Przykład.
Firma właściciel: Sprzęt
Canon: Aparat 1, Aparat 2
Nikon: Aparat 3, Aparat 4
Klient: Powiązane firmy
Jan: Canon
Ela: Nikon
Jacek: Canon, Nikon
Zlecenia:
1. Aparat 1, inne dane
2. Aparat 3, inne dane
Jan widzi tylko zlecenie 1. Gdy dodaje nowe zlecenie widzi tylko sprzęt Aparat 1 i Aparat 2, bo jest przypisany do Canon
Ela widzi tylko zlecenie 2. Gdy dodaje nowe zlecenie widzi tylko sprzęt Aparat 3 i Aparat 4, bo jest przypisany do Nikon
Jacek widzi oba zlecenia i wszystkie Aparaty, bo jest przypisany do Canon i Nikon.
[/quote:olk66l7b]
-- >> Można ;-)
[quote="ajb":olk66l7b]A teraz przestań się tak unosić, bo po prostu nie umiesz wyrazić swoich myśli precyzyjnie.[/quote:olk66l7b]
-- >> Postaram się pisać bardziej zrozumiale i zacznę używać screenów, aby nie było podobnych sytuacji.[/quote:olk66l7b][/quote:olk66l7b]