Witajcie.
Przeniosłem dyskusję z tematu http://forum.epesibim.com/viewtopic.php?f=27&t=2570
tutaj - bo tam to chyba nie miejsce na to.
Moje uwagi (żadna krytyka !!!): (Uwaga! Poniżej Pani Jadzia i dział handlowy to tylko skrót myślowy wskazujący na potencjalne umiejętności obsługi komputera osoby obsługującej epesi w module CRM).
- Przeniesienie klawisza dodaj pliki na górę - przyzwyczaję się, ale bardziej intuicyjne było w starej notatce - pod ręką. Proponuję dodać zieloną kontrolkę do pola pliki (wiem - interface niejednolity ...)?
- Pole Pliki - nie działa ctrl-v - albo nie wiem do czego w rzeczywistości ma służyć.
- Przydało by się przeciąganie plików do pola pliki (tyle, że musiało by być większe - patrz przykład na plupload - nudzę, ale pani Jadzi brakuje - mogłaby przeciągnąć z okna obok, a tak musi kliknąć i znowu to samo wybrać)
- Wolałem stary interface - otwieranie okna dodania notatki widząc rekord do którego notkę dodajemy. To co jest mi mocno przeszkadza. Teraz prowadząc kilka tematów na raz mozna się pogubić wprowadzając notatki.
Kompromis to może być to co jest, ale wstawiony w Leightbox (aby coś widzieć pod spodem)?
- Edytor zbyt skomplikowany do notatki dla pani Jadzi. Wstawianie flash'a? RadioButton i inne formy programistyczne? Obrazek przez URL ... pokazywanie kodu html - mnie to nie przeszkadza, ale ja się tym zajmuję od czasu do czasu.
Proponuję uprościć (pewnie jest w konfiguracji jakiś przełącznik edytor prosty / pełny itp, wyłącz te a nie inne paski narzędzi itp - może przesunąć wybór opcji konfiguracji edytora do konfiguracji w konfiguracji usera, lub administratora - ale w następnej wersji - teraz szkoda czasu)
Generalnie za dużo możliwości bawienia się odrywa od celu - napisania po prostu notatki. Pani Jadzia będzie jęczeć i wstawiać do notatek głupoty klikając na ikonki.
- Tytuł - w zasadzie jest tak nieśmiało widoczny, że nikt go nie będzie wypełniał. Generalnie nie wiem do czego ma służyć, skoro i tak notatka domyślnie tylko pokazuje pierwszy wiersz, który może być zawsze tytułem (ale jako osobne pole może się przyda w zarządzaniu przez RB)
- Dostęp - noo - jak zwykle marzy mi się poważniejsza kontrola dostępu gdzieś definiowana - ale to nie na tą wersję i nie teraz (ale teraz jak mamy RB - to pewnie będzie można na poziomie dostępu do RB to ustawić - pysznie - muszę sprawdzić).
- Pole Data - brakuje mi również godziny wprowadzenia (datetime). Mogę to niby wziąć z historii, ale szef handlowców nie wie co to historia, więc nie wie o której p. Jadzia wprowadziła notatkę odnośnie działań z klientem
W praktyce ja zazwyczaj tworzę tworzę jedno pole datetime i na ekranie zawijam pole datatime wyświetlając najpierw date a pod nią umieszczając godzinę. Mi to się sprawdza. Nie jest szerokie, a jest cała informacja. Tu jest na to miejsce.
To na szybko. Dzisiaj będę siedział nad moim modułem do dokumentów - zobaczę, czy coś jeszcze mi wpadnie do głowy - wyjdzie w praniu.
Generalnie - BARDZO DZIĘKUJĘ, że nadal rozwijacie EPESI.
Jeśli uważacie, że się wcinam w nie swoje sprawy - dajcie znać.
Pozdrawiam
Praski.