OK, chwilowo chyba znalazłem rozwiązanie, ale po kolei:
ta QuickForma ma dwa "rodzaje" pól - pola wpisywane przez operatora i pola wyliczane na podstawie tych wprowadzonych pól. Wiem, że liczenie pól wyliczanych powinienem wykonać w JavaScript
ale do końca nie potrafię jeszcze połączyć JS z EPESI, zrobiłem więc trochę na około: w pierwszym submicie zapisują się pola wyedytowane, a w drugim, na podstawie już zapisanych przed momentem pól,
wyliczają się pola wyliczalne. Problem jest taki, że na tym formularzu jest bardzo dużo pól - może być nawet powyżej 600 z czego powiedzmy 15-20% to pola rejestrowane "z palucha". Wiem, że to rozwiązanie
nie do końca jest profesjonalne, ale na razie muszę jakoś z tego tematu wybrnąć. W drugim przebiegu submita wszystko się ładnie liczy - sprawdzałem w tablicy, ale problemem jest pokazanie tego na formularzu.
To, o czym teraz mówię ściśle łączy się z moim innym wątkiem: http://forum.epesibim.com/viewtopic.php?f=27&t=2779. (Udało mi się skonstruować formularz tabelaryczny, w dodatku dynamiczny tzn. zmienna
ilość wierszy i zawartość tych wierszy.) Chwilowe rozwiązanie, jakie zasygnalizowałem na początku tego przydługiego wywodu, polega na wywołaniu po submicie
location(array());
To chwilowo załatwiło mój problem.
Natomiast niewątpliwie mam w tym momencie problem wydajnościowy. Czy mógłbym prosić o jakieś naprowadzenie mnie na JS który załatwiłby temat przynajmniej liczenia pól w jednym przebiegu?
Aha, dodam tylko że liczenie tych pól nie jest prostym liczeniem - został opracowany system formuł (coś na wzór Excela).
Pozdrawiam,
ZK