Możliwość szukania w polach long text jest tylko w advanced search ze względów wydajności. Przy simple search szukamy we wszystkich polach, co powodowało znaczące wydłużenie szukania, gdy włączymy do kwerendy kilka pól typu long text.
Polecam przetestować u siebie, gdzie są pola long text. Możemy zrobić to jakoś jako opcję konfiguracji, tak aby update tego nie nadpisywał. Znajdź w pliku modules/Utils/RecordBrowser/RecordBrowser_0.php
Linię z treścią:
if ($args['type'] == 'long text' && $gb->is_adv_search_on()) $arr[$e] = $args['id'];
master branch
I zmień warunek na usuwając adv_search
if ($args['type'] == 'long text') $arr[$e] = $args['id'];
włączysz szukanie po polach long text dla simple search. Porównaj sobie wydajność, jeżeli dla Ciebie jest ok, to zostaw. Na większych instalacjach miałem problemy, więc nie włączyłem tego.
Ogólnie odnośnie szukania, to jest przerobiony od wersji 1.8.0 index szukania. Indeks ten generuje dla każdego pola display callback i później można szukać wg tego. Tak działa szybkie szukanie przy przycisku wylogowania. Implementowałem testowo szukanie w RB wg tego indeksu dla simple search. Zostawiłem kod zakomentowany. Na razie tego nie włączałem. Zresztą odnośnie szukania to akurat w tym kodzie zrobiłem kilka poprawek ostatnio na branchu testing.
Tak przyszłościowo to przydałoby się zrobić parametr do display callback, że generuje treść w trybie wyszukiwarki. Bo czasem display callback może wyświetlać różną treść w zależności od użytkownika, do szukania powinien generować każdemu to samo.
Polecam się pobawić i czekam na wnioski.
Pozdrawiam,
Adam