Od dłuższego czasu z powodzeniem używałem EPESI w wersji 1.5.2 ale ze względu na zmiany i przenoszenie serwisów na inny serwer pomyślałem, że zainstaluję świeżą wersję i tylko przeniosę dane.
Okazało się że to nie takie proste, jakby się mogło wydawać. Najpierw zainstalowałem poprzez easyinstall nową wersję. Nie obeszło się bez problemu bo instalator nie zmienił uprawnień plików i zanim cała instalacja mogła pójść dalej to musiałem zmieniać uprawnienia plików i katalogów (FileZilla pomogła). Po instalacji i zalogowaniu widziałem że EPESI ma wersję 1.8.1. Doczytałem że najnowsza wersja to 1.8.2, więc szybciutko update.php i jest zaktualizowane.
Następnie pobrałem ze starego serwera katalog data i bazę danych. Na nowym zmieniłem katalog data na data2. Wrzuciłem na nowy serwer katalog data ze starego serwera i dorzuciłem do niego katalogi, które w nowej wersji były w data a w starej wersji ich nie było. zmieniłem w config.php ustawienia do bazy danych (skopiowałem te aktualne, które przechowałem w katalogu data2).
Potem w phpMyAdmin skopiowałem nową bazę danych, potem usunąłem tabele i wgrałem starą bazę danych.
Ta próba się nie udała. Po próbie wejścia na stronę, przenosiło do update.php i wywalała mnóstwo błędów. Nie podam ich teraz, bo musiałbym jeszcze raz to popsuć. Dla sprawdzenia czy to tylko problem z bazą usunąłem starą i wgrałem nową. Dostęp do serwisu jest i wszystko działa poprawnie. Wgranie starej bazy niestety kończy się niepowodzeniem. Już w samej strukturze zauważam różnicę, bo nowa baza ma 222 tabele a stara 176 (czy 177).
Podejrzewam że w taki sposób się to nie uda. Jak powinienem się do tego zabrać żeby mi się udało?